23. Brevet Eurodax d´Hiver de Verviers 17-18. Januar 2009

Vi var oprindeligt 5 danskere, som havde planlagt at deltage på turen i år. Men Knud havde læst den belgiske vejrudsigt, så han besluttede sig for at lægge sig syg derhjemme.
Så det endte med at det kun var undertegnede samt Kjeld, Hanne og Michael som kom til at repræsentere de danske farver.

Vi mødtes fredag aften i Liege, hvor Mette også gjorde os selskab. På den måde kunne vi starte weekenden med lidt hyggeligt samvær og lidt god mad og drikke inden næste dags strabadser. Turen startede først lørdag kl. 14.00, så lørdag efter morgenmaden kørte vi til Verviers, hvor vi gik lidt rundt og fik lidt at spise inden vi kørte ud på startstedet i Stembert, hvor vi ankom omkring kl. 12.30.  Det er normalt en fordel, at komme forholdsvis tidligt på mange af de Belgiske Eurodax ture, da man på den måde kan sikre sig en af de strategisk gode pladser samt få tid til at hilse på gamle venner. – Og der blev nu også tid til enkelt øl. – Det er jo vigtigt at væske balancen er i orden.

Som indledningsvis nævnt lød vejrudsigten ikke ret godt. Men da vi gjorde klar til start udenfor kl. 13.55 var det da heldigvis stadig tørvejr. – Men præcis til starten kl. 14 begyndte det at regne. Heldigvis kun begrænset, men det tog stille og roligt til med regn. Efter ca. 15 km ankom vi til den første indendørs rasteplads, stadig i regnvejr, så det var rart at komme lidt indendørs. – Men da vi startede igen efter ca. ½ times rast var det blevet tørvejr J, og dette skulle vise sig at holde de næste 60 km. Næste indendørs rasteplads lå ca. 30 km ude på turen, og her havde vi fornøjelse af at møde Marcus, som havde været på glatføre træning hele dagen, men som nu skulle være hjælper på resten af turen. Han meddelte frejdigt, at nu var han blevet meget bedre til at køre bil, så nu kunne han godt tillade sig at drikke lidt mere. – Men den holder jo nok ikke i byretten.

Området omkring Verviers er MEGET bakket, så det meste af tiden gik det enten op eller ned. Og i modsætning til mange andre Eurodax ture blev hastigheden på hele turen holdt konstant på 6 km i timen, hvad enten det gik op eller ned, så man havde ikke problemer med at holde varmen til trods for at temperaturen hele turen igennem lå omkring frysepunktet. – Ugen inden turen blev afviklet havde der ligget ca. 25 cm sne i hele området, men i den forgangne uge havde temperaturen heldigvis svinget meget over og under frysepunktet, så det var stort set alt sammen forsvundet igen. Jeg havde frygtet lidt, at vi kunne blive udsat for isslag i løbet af natten, men bortset fra 100 meter, hvor det pludselig var glat, blev vi forskånet for dette.

Efter 40 km kom vi tilbage til startstedet, hvor vi kunne komme til vores bagage og få lidt at spise (En art Belgisk græsplæne suppe og 2 sandwich). Næste sløjfe var på ca. 25 km, hvor der ca. ½ vejs var endnu en indendørs rast. Det var nu blevet rimelig skyfrit, men det begyndte stille og roligt at blæse op, som de også havde lovet i vejrudsigten, hvilket skulle bringe en ny regnfront indover området, men på hele sløjfen holdt det tørvejr.

Stort set hele ruten var holdt på asfalterede veje, hvilket virkelig er at foretrække på denne årstid. Det var der andre arrangører, som kunne lære noget af.

Ca. kl. 02.00 ankom vi til hovedrasten som igen var på startstedet. Her skulle vi have godt en times rast, så der var tid til at slappe af og få en gang AFTENSMAD. – Fandens til tidspunkt at spise på ! – Der sover almindelig mennesker sgu da. – Det var nu heller ikke den store appetit vi havde, men vi fik da klemt lidt føde ned. – Uden mad og drikke duer helten jo ikke, eller noget i den stil.
Da vi startede ud igen omkring kl. 3 var det stadig tørvejr, men dette skulle vise sig kun at holde i en times tid, hvorefter himmel og jord begyndte at stå i et, samtidig med at det begyndte at storme mere og mere. Så det var en kamp at holde paraplyen på ret kurs og en endnu større kamp at få den rettet op igen, når det var gået galt.

Så glæden var stor, da vi kom tilbage til en velfortjent morgenmad kl. 7.30 og ½ times tørvejr. Sidste sløjfe var kun på ca. 11 km med en rasteplads 1,5 km før mål. Vi havde lige fra turens start snakket om, at det var et mærkeligt tidspunkt at holde rast. Men var blevet enige om, at der sikkert var noget som skulle fejres med et glas vin eller lignende som vi før har set. – Men vi fandt aldrig ud af det. For sidste rasteplads var blevet aflyst på grund af det dårlige vejr, så vi gik den sidste sløjfe uden rast og var i mål kl. 9.40

Det var egentlig meningen, at Mette skulle sidde i mål og vente på os, men det gjorde hun ikke. Hun dukkede i stedet først op omkring kl. 11.00, da hun havde haft snestorm det meste af  vejen fra Luxembourg til Verviers, så på den baggrund havde vi måske alligevel været heldige med vejret på turen.

Efter turen blev der overrakt forskellige ”præmier”, her iblandt 2 til Frank fra Antwerpen området. En, fordi han have rundet guld ørn nr. 52 svarende til 520 ture på 100 km, 104 ture på 125 km samt 104 ture på 150 km. Derudover fik han også en for at være den eneste, som havde deltaget på samtlige 23 vinter ture i Verviers.

Endelig fik Hanne også overrakt en stof isbjørn, som er turens kendingstegn, da hun var turens kønneste dansker J.

Der var 101 startende deltagere på turen hvoraf enkelte måtte udgå på grund af sygdom.

Rent distancemæssigt holdt turen den sædvanlige dårlige Eurodax vane med at være for kort. For selv om farten, i modsætning til mange andre ture, her blev overholdt, blev tiden i stedet brændt af på for lange rastepladser, således at turen klart lå i underkanten af 90 km. Men så fik vi til gengæld rigeligt med højde meter. Laveste punkt på turen var godt 100 meter over havets overflade og højeste punkt knap 400 meter over, og vi nærmede os begge yderpunkter adskillige gange.

Efter at vi havde slappet af over et par øl, forlod vi startstedet omkring kl. 13 som de sidste deltagere, rig på endnu en god oplevelse i kammeratligt samvær.

Erik Poulsen

Luxembourg

PS. Der kan ses billeder fra turen her :    http://picasaweb.google.fr/euraudax.belgium/Stembert17012009#

og her

http://picasaweb.google.nl/hvds9470/EuraudaxStembert09#